Volonterka iz SAD gošća Ženske alternative

Ove jeseni nekoliko dana u gostima NVO Ženska alternativa Sombor bila je volonterka iz Montane (SAD), Gilian Miler. Gilian trenutno boravi godinu dana u Hrvatskoj pri organizaciji Ekumenska inicijativa žena, a u Sombor je stigla u okviru saradnje te organizacije i Ženske alternative.

Mlada volonterka istakla je zadovoljstvo posetom Ženskoj alternativi, prilikom koje je imala šansu da nauči mnogo o načinima na koji funkcioniše naša organizacija, ali i da razmeni iskustva iz Amerike i Hrvatske. Ženska alternativa je upoznala Gilian sa načinom na koji funkcioniše socijalna zaštita u našoj lokalnoj sredini, a takođe ju je odvela u Stanišić na radionicu o psiho-socijalnom osnaživanju žena i prevenciji nasilja.


Nenasilna komunikacija za interkulturalni dijalog

NVO Ženska alternativa bila je partnerska organizacija u sprovođenju obrazovnog programa „Snaga nenasilne komunikacije za interkulturalni dijalog“. Reč je o edukaciji namenjenoj aktivistkinjama ženskih nevladinih organizacija iz regiona koji obuhvata delove Hrvatske (Baranja i Istočna Slavonija) i Srbije (Vojvodina).

Trening je vodio tim: Ana Raffai i Otto Raffai, iz organizacije RAND (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje), koji svoj mirovni rad posvećuju primarno obrazovanju odraslih za nenasilno delovanje.

Ovaj četvorodnevni program realizovan je 24-28. juna 2015. u Malom Iđošu.


Studijska poseta iz Gradiške

NVO Ženska alternativa bila je domaćin studijskoj poseti NVO „Žena i porodica“ iz Gradiške (BIH). Poseta je organizovana u okviru projekta regionalne saradnje na prevenciji i zaštiti žena od nasilja. Projekat se ostvaruje uz podršku Ekumenske inicijative žena (Omiš, Hrvatska).

Tokom trodnevne posete, od 14. do 16. juna 2015, članice NVO „Žena i porodica“ obišle su niz institucija i ženskih organizacija u sve četiri opštine Zapadnobačkog okruga (Sombor, Apatin, Kula, Odžaci), susrele se i razgovarale sa predstavnicima relevantnih činilaca na planu prevencije i zaštite od nasilja.

Priložene fotografije ilustruju samo deo intenzivnih događanja.


Regionalna saradnja – sastanak u Vukovaru

U prostorijama Udruge žena Vukovar (Hrvatska), 6. avgusta 2011. održan je sastanak partnerskih organizacija u okviru projekta „Women’s Initiatives for regional collaboration for the promotion of women, peace and security“. Nosilac projekta je NVO „Ženska alternativa“ Sombor, a treća partnerska organizacija NVO „Lara“ iz Bijeljine (Bosna i Hercegovina). Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom švedske fondacije „Kvinna till Kvinna“.

Tema sastanka u Vukovaru bio je monitoring i evaluacija prve polovine perioda odvijanja projekta.


TOT Trening

U okviru realizacije projekta ŽENSKE INICIJATIVE ZA REGIONALNU SARADNJU U PROMOCIJI ŽENA, MIRA I BEZBEDNOSTI UN 1325 (Women’s Initiatives for The Regional Collaboration in the Promotion Women, Peace and Security UN 1325) održan je TOT trening za 12 učesnica iz tri partnerske regionalne ženske organizacije: NVO „Ženska Alternativa“ Sombor, „Lara“ Bijeljina i Udruga Žena Vukovar.
Trening je otvorila Jadranka Radojčić, predsednica NVO „Ženska Alternativa“ Sombor, a predstavnice tri organizacije pozdravila je Zlata Đerić, poslanica u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.
TOT trening održan je u periodu od 13. do 15. maja 2011. u Gerontološkom centru u Somboru.
Teme treninga su bile:
EU i rodna ravnopravnost,
Tranziciona pravda i poverenje,
Zagovaranje i lobiranje u zajednici za povećanje osetljivosti javnosti za aktivizam ženskih organizacija,
Građenje mreža i koalicija,
Ekonomsko osnaživanje žena

EDUKATORKE TRENINGA
13. maj 2011. SLAVICA PERIŠKIĆ, NVO „Ženska alternativa“ Sombor
14. maj 2011. Sunčica Vučaj, NVO „Žene na delu“ Beograd
15. maj 2011. Gordana Strilić-Stijelja, NVO „Ženska alternativa” Sombor

UČESNICE TRENINGA

NVO „ŽENSKA ALTERNATIVA“ SOMBOR
RADOJČIĆ Jadranka – koordinatorka
MARTINOVIĆ Vesna – pravnica
MAŠIREVIĆ Katarina – koordinatorka tima mladih volonterki
PENDŽIĆ Maja – pravnica
STOJŠIĆ Saša – tehnička sekretarica
ZELIĆ Ljubica – PR organizacije

UDRUGA ŽENA VUKOVAR
MANDIĆ Ružica – koordinatorka
JANOŠEVIĆ Jovana – administrativna asistentica
JURIĆ Andreja – financijska asistentica
ŠAHOVIĆ-ŽAPKA Jasmina – vanjska suradnica

NVO „LARA” BIJELJINA
RADOVANOVIĆ Mara – koordinatorka
VUKAŠINOVIĆ Ljubinka
STEPANOVIĆ Zorica
PETRIĆ Dragana