Memorandum o saradnji Mreže 1325

Predstavnici NVO Ženska alternativa prisustvovali su 02.03.2017. sastanku Mreže 1325 u Medija centru Beograd, nakon čega su i potpisali Memorandum o saradnji sa drugim organizacijama članicama Mreže. Okupljanje je pomoglo da se poveća medijska vidljivost Mreže, odnosno njenih aktivnosti.

Ciljevi okupljanja u Beogradu bili su predstavljanje Mreže 1325 domaćoj i međunarodnoj zajednici u Srbiji i davanje predloga kako da se NAP (2016-202) sprovede na lokalnom nivou. Sem toga, učesnici su poslali jasnu poruku donosiocima odluka da NAP mora da bude usvojen, kao i da mora da postoji nadzorni mehanizam za praćenje sprovođenja istog plana.

Radionica u Viktimološkom društvu Srbije

Predstavnik Ženske alternative prisustvovao je 30.03.2017. u Beogradu predstavljanju istraživanja koje je sprovelo Viktimološko društvo Srbije. Istraživanje se ticalo trenutnog stanja i kapaciteta ustanova i organizacija koje pružaju pomoć ili podršku žrtvama.

Nakon iznošenja nekoliko zaista interesantnih i značajnih zapažanja do kojih se došlo istraživanjem, okupljeni su diskutovali o narednim koracima koje očekuju organizacije i ustanove u Srbiji. Takođe, izneti su predlozi i zapažanja o poboljšanju pružanja usluga podrške i pomoći žrtvama, a koje će i naša organizacija implementirati u svom radu.

Sastavljen strateški plan za naredne 4 godine

NVO Ženska alternativa je kroz realizaciju projekta „Institucionalna potpora“ koji je podržan od strane EIŽ, sprovela interni proces strateškog planiranja za period 2017-2020.

Proces strateškog planiranja za naredni period trajao je puna tri meseca, što samo pokazuje sa kojom su ozbiljnošću svi učesnici prišli ovom zadatku. Važno je istaći da u procesu strateškog planiranja za naredne 4 godine nisu učestovale samo članice Ženske alternative, već i spoljni saradnici i socijalni partneri organizacije.

Evaluativna radionica Ženske alternative

NVO Ženska alternativa Sombor održala je 27.12.2016. završni godišnji sastanak. U Novogodišnjoj prazničnoj atmosferi, okupljene članice diskutovale su o svemu postignutom u 2016. godini, ali i o izazovima koji predstoje u sledećoj.

Na sastanku je održana i zanimljiva evaluativna radionica, metodom „MSC – najznačajnija promena“, koja je na zabavan način pomogla da se veoma efikasno izvuku pouke koje će organizaciji veoma koristiti u narednom periodu.

 

Ženska alternativa obeležila 15 godina postojanja

NVO Ženska alternativa održala je 7. decembra 2016. konferenciju povodom obeležavanja 15 godina postojanja i rada organizacije i pratećeg SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja. Konferencija je održana u partnerstvu sa Gradskom upravom Grada Sombora.

Naziv konferencije je bio „Žene, Mir, Bezbednost – od regiona do lokalne zajednice“, a prisustvovale su joj brojne zvanice, uključujući i gradonačelnicu Sombora Dušanku Golubović. Jedna od najvažnijih tema konferencije bila je diskusija o Rezoluciji UN 1325, kojoj Ženska alternativa posvećuje mnogo pažnje. Predstavnice partnerskih organizacija prezentovale su regionalnu saradnju ženskih organizacija, kao i Konvencije o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali i predstavnici Vlade AP Vojvodine, predstavili smo i rad SOS telefona za podršku ženama i deci u situaciji porodičnog i partnerskog nasilja u Somboru.

Volonterka iz SAD gošća Ženske alternative

Ove jeseni nekoliko dana u gostima NVO Ženska alternativa Sombor bila je volonterka iz Montane (SAD), Gilian Miler. Gilian trenutno boravi godinu dana u Hrvatskoj pri organizaciji Ekumenska inicijativa žena, a u Sombor je stigla u okviru saradnje te organizacije i Ženske alternative.

Mlada volonterka istakla je zadovoljstvo posetom Ženskoj alternativi, prilikom koje je imala šansu da nauči mnogo o načinima na koji funkcioniše naša organizacija, ali i da razmeni iskustva iz Amerike i Hrvatske. Ženska alternativa je upoznala Gilian sa načinom na koji funkcioniše socijalna zaštita u našoj lokalnoj sredini, a takođe ju je odvela u Stanišić na radionicu o psiho-socijalnom osnaživanju žena i prevenciji nasilja.